Zelené strechy: Všetko, čo o nich potrebujete vedieť

Zelené strechy sú súčasným trendom a novou technológiou, ktorá vám môže poskytnúť širokú škálu výhod. Stavba zelenej strechy znamená výstavbu vegetačnej vrstvy na vrchu budovy, pridávajúcej zelenú plochu do oblastí, ktoré by inak boli nevyužité. Ako zelené strechy fungujú, aké sú ich výhody a ako si môžete vybudovať zelenú strechu svojpomocne aj vy?

Ak aj vy uvažujete o inštalácii zelenej strechy ako ekologickej alternatíve k tradičným obyčajným dlaždiciam či bridlici, čítajte ďalej a ponorte sa s nami do sveta zelených striech. 

Čo je zelená strecha?

Zelená strecha, živá strecha, záhradná strecha alebo vegetačná strecha – to všetko sú pojmy pre ten istý fenomén – strechu s vrstvou vegetácie vysadenou na hydroizolačnom systéme. Vegetačnú vrstvu môžu tvoriť stromy, kríky aj drobné rastliny.

Zelené strechy nie sú žiadnym novým vynálezom, pretože tráva, trávniky a rastliny sa používali na ochranu majetku pred živlami a na zateplenie strechy už za čias Vikingov. Aj napriek tomu, že sa v našich končinách nevyskytujú tak často, čoraz viac sa stávajú populárnymi. Zelené strechy ponúkajú množstvo výhod pre životné prostredie, majiteľov, domy, ale aj pre celé komunity a mestá. 

Typy zelených striech

Existujú 3 hlavné typy zelených striech – intenzívna, extenzívna a polointenzívna. Hlavný rozdiel medzi nimi je v tom, či ľudia majú alebo nemajú možnosť využívať strechu aj aktívne.

Intenzívne zelené strechy

V prípade intenzívneho systému si v podstate vytvárate strešnú záhradu. Dá sa použiť na pestovanie kvetov a zeleniny. V závislosti od dostupného priestoru môže mať podobné využitie ako tradičná záhrada alebo park.

Intenzívne strechy sú skvelou možnosťou aj pre hotely a reštaurácie, keďže umožňujú komplexnejšie využitie. Pre hotelových hostí môže intenzívna zelená strecha predstavovať relaxáciu v podobe prechádzky parkom či vychutnania si drinku v objatí prírody. 

Pri tomto type strechy sa možnostiam využitia medze nekladú. Predstavte si napríklad skleník, reštauráciu či minigolf. Intenzívne zelené strechy si však vyžadujú dôkladnú pravidelnú údržbu vrátane zavlažovacieho systému.

Takýto zelený raj je možné inštalovať aj na plochej streche a vytvoriť tak doslova záhradu v oblakoch s príjemným vonkajším osvetlením a so širokou škálou rastlín, kríkov a stromov.

Extenzívne zelené strechy

Extenzívne strechy sú väčšinou nepochôdzne a plnia prevažne ekologickú a estetickú funkciu. Sú bežnejšie na obytných nehnuteľnostiach, najmä v mestských oblastiach, kde je obmedzený priestor. Tieto záhrady sú navrhnuté tak, aby zlepšili biodiverzitu, izoláciu a ponúkli ďalšie výhody, ale bez priameho prístupu. Sú vhodné aj pre šikmú strechu s miernym sklonom.

Extenzívne zelené strechy sú výhodné tým, že si vyžadujú len veľmi malú údržbu. Majú nízku vrstvu vegetácie pozostávajúcu z trávy, machu alebo poľných kvetov a sú najbežnejšou voľbou hlavne kvôli ich odolnosti a nenáročnosti na údržbu.

Polointenzívne zelené strechy

Polointenzívna strecha sa nachádza niekde medzi extenzívnou a intenzívnou zelenou strechou. Z hľadiska výstavby a údržby je náročnejšia ako extenzívna, rastliny sa vysádzajú priamo do vegetačných panelov

Výhody a nevýhody zelenej strechy

Vyzerajú skvele, sú energeticky efektívne, šetrné k životnému prostrediu, lepšie využívajú často zanedbávanú plochu – zelené strechy majú jednoducho množstvo výhod. Niektoré z nich sú zrejmé, iné menej. Aby sme vám pomohli rozhodnúť sa, či môže byť zelená strecha vhodná pre váš dom alebo firmu, pozrime sa bližšie na jej výhody a nevýhody.

Existuje niekoľko dôvodov, prečo väčšina ľudí chce využívať systém zelených striech, a to ako pre domácnosť, tak aj pre komunitu.

Výhody pre komunitu

Zelené strechy poskytujú množstvo výhod pre životné prostredie a mestské oblasti, podporujú biodiverzitu a zlepšujú udržateľnosť.

Vytvárajú estetický vzhľad

Poskytujú estetický vzhľad mestským komunitám. Mnohé mestské oblasti nemajú veľa zelených plôch. Vybudovanie zelenej strechy rozhodne pridáva na atraktivite a prestíži celej oblasti.

Zmierňujú efekt mestského tepelného ostrova

Rastliny na horizontálnych a vertikálnych povrchoch počas horúcich teplôt ochladzujú a slúžia ako ochrana pred slnkom. Tým znižujú efekt tepelného ostrova, ktorý zvyšuje teplotu v meste. Rozdiel v povrchovej teplote klasickej a zelenej strechy môže byť v zime 25 °C, v lete až 50 °C. Okolité prostredie dokážu ochladiť až o 3 °C.

Zabraňujú znečisteniu

Rastliny na zelenej streche pomáhajú predchádzať šíreniu prachu a smogu a zachytávajú znečisťujúce látky nachádzajúce sa vo vzduchu, čo prispieva k jeho čisteniu.

Absorbujú vodu

Odvodňovací systém zo strechy dokážete zadržať až 30 – 90 % zrážkovej vody, odfiltrovať ju a odchytiť do zásobárne. V dnešnej dobe je to nesmierne dôležité, aby zrážky, ktoré spadnú, neodtekali kanalizáciou preč. Táto voda sa potom dá využiť na polievanie záhrady alebo ako úžitková voda do domácnosti.

Budujú komunitné priestory

Zelené strechy možno využiť ako verejne záhrady, terasy, reštaurácie, detské ihrisko alebo bowling. Všetky tieto aktivity podporujú a spájajú mestskú komunitu ľudí.

Osobné výhody

Okrem fantastických environmentálnych výhod a benefitov pre komunitu, ktoré zelené strechy ponúkajú, majú množstvo osobných výhod aj pre majiteľa domu:

Reguluje teplotu

Vďaka vynikajúcej izolácii, ktorú poskytuje zelená strecha, môže výrazne znížiť energiu potrebnú na využitie teploty v dome. V zime absorbuje teplo a v lete chráni pred vysokými teplotami. To môže výrazne znížiť účet za energie.

Predlžuje životnosť

Zelená strecha ochráni plechovú strešnú krytinu pred vonkajšími vplyvmi, ako sú slnko, dážď, vietor, teplotné výkyvy, a tak predlžuje jej životnosť až na 60 rokov.

Tlmí hluk

Zelené strechy slúžia ako prirodzené bariéry a minimalizujú množstvo vonkajšieho hluku, ktorý sa dostane do domu. Dvanásť centimetrová vrstva substrátu dokáže zredukovať hluk až o 6 decibelov. 

Zlepšuje predajnosť

Domy so zelenými strechami sú atraktívne a pútavé, a ak máte zelenú strechu, môže to byť ďalší stimul pre kupujúcich. Zeleň má na ľudí pozitívny psychologický efekt a intuitívne si  vyberáme pre bývanie nehnuteľnosť, kde dominuje zeleň.

Ďalšie výhody:

Nevýhody

Či už ide o plechové strechy alebo iný strešný systém, aj zelené strechy majú svoje nevýhody. Tu je niekoľko vecí, na ktoré treba myslieť:

Náklady

Pokiaľ ide o cenu, je pravda, že zelené strechy sú investíciou a ich inštalácia môže byť drahšia ako pri štandardných typoch striech. Ak si na stavbu zelenej strechy vyberiete firmu, budete musieť započítať aj tieto dodatočné náklady. Aj keď sa tieto počiatočné náklady môžu zdať drahé, na druhej strane to môžete brať ako investíciu, ktorá sa vám v budúcnosti vráti.

Nesprávna inštalácia

Zelená strecha si vyžaduje dodatočnú konštrukčnú podporu. Najväčšie riziko sa spája s nesprávnou inštaláciou a prípadnými škodami na vašom majetku, vrátane zatekania strechy, prenikania koreňov a v niektorých extrémnych prípadoch aj zrútenia strechy.

Údržba

V závislosti od rastlín, ktoré si vyberiete, môže byť potrebná určitá údržba. Hnojenie, polievanie či odburinenie patria k nevyhnutnej starostlivosti o zelenú strechu, pokiaľ si má zachovať atraktívny vzhľad.

Ako si vybudovať zelenú strechu svojpomocne?

Páči sa vám myšlienka zelenej strechy? Prvá a najdôležitejšia vec, ktorú treba urobiť je poradiť sa s odborníkom, ktorý vám pomôže naplánovať váš zelený projekt. Treba sa uistiť, že konštrukcia domu unesie dodatočnú hmotnosť, vybrať si správne druhy zelene a ubezpečiť sa, že sú v okolí odvodňovacie, zavlažovacie a hydroizolačné systémy.

Bežné zelené strechy nie je zložité vybudovať a tie najjednoduchšie verzie zvládnete aj sami. Ak však nemáte dostatok času alebo zručností, poraďte sa s odborníkmi. V každom prípade bude potrebné zvážiť pripravenosť strechy a potom zvoliť vhodné riešenie. 

Aby na streche niečo rástlo, budú potrebné viaceré, vzájomne prepojené vrstvy. Preto je dôležité oboznámiť sa so skladbou zelenej strechy, potrebnými materiálmi, ako aj vhodným výberom zelene.

Nezabudnite: Ešte počas plánovania si ujasnite, či chcete strechu využívať aj na relax a odpočinok, alebo bude bežnému užívaniu neprístupná. Zelená strecha totiž môže pokrývať napríklad iba 3/4 vašej strechy a zvyšok môže slúžiť práve ako terasa. V prípade, že by ste tu radi trávili čas, nezabudnite počítať aj s priestorom na prípadné posedenie, vybrať vhodnú dlažbu na terasu a ďalšie doplnky.

Skladba zelenej strechy

Aby zelená strecha dobre fungovala, musí byť starostlivo navrhnutá a správne nainštalovaná. Tu prichádza na rad technológia, kde sa strecha inštaluje vo vrstvách – každá s iným účelom. Začína sa na existujúcej línii strechy a pokračuje smerom nahor. Stavba zelenej strechy pozostáva z:

1. Koreňovzdorná vrstva

Ak nie je hydroizolácia odolná voči prerastaniu koreňov, treba použiť špeciálnu fóliu, ktorá tomuto prerastaniu zamedzí.

2. Vegetačná vrstva

Vegetačná vrstva je priestorom, kde rastú rastliny a môžu optimálne prekoreňovať. Zásobuje rastliny vodou, vzduchom a živinami, napĺňa vodozádržnú funkciu zelenej strechy a zároveň spomaľuje odtok dažďovej vody. Vegetačnú vrstvu môže tvoriť substrát alebo hydroakumulačné dosky. Hrúbka tejto vrstvy by mala byt‘ 50 až 100 milimetrov.

3. Filtračná vrstva

Táto vrstva oddeľuje vegetačnú od drenážnej vrstvy, a tým zabraňuje vyplavovaniu drobných častíc zo substrátu, ktoré by drenážnu vrstvu mohli časom upchať. Na tento účel sa zväčša používa geotextília s plošnou hmotnosťou 100-200 g/m2.

4. Hydroakumulačná vrstva

Funkciou hydroakumulačnej vrstvy je zadržiavať vodu pre rastliny a spomaľovať odtok dažďovej vody do kanalizácie. Používa sa v prípadoch, kedy vegetačná vrstva nemá dostatočnú kapacitu zadržiavať vodu. Je možné zakúpiť si aj také, ktoré sú odolné proti prerastaniu koreňmi.

5. Drenážna vrstva

Funkciou drenážnej vrstvy je odvod prebytočnej dažďovej vody, čím chráni rastliny pred nadmerným premokrením a zabezpečuje bezpečnú prevádzku celého súvrstvia. Na drenážnu vrstvu sa používajú nopové fólie, drenážne panely alebo sypké hmoty ako láva alebo štrk.

6. Ochranná vrstva

Ochraňuje hydroizoláciu pred poškodením spôsobeným vplyvom zaťaženia jednotlivých prvkov na streche. Štandardne sa používa geotextília s plošným zaťažením 300 g/m2, a ak je riziko namáhania vyššie, zvolí sa ochranná vrstva s vyššou gramážou. Ak je vrstva z penového polystyrénu, tak sa používajú fólie PVC.

7. Obsyp

Na vegetačných strechách obsyp kamenivom redukuje možnosť prerastania koreňov rastlín do odvodňovacích prvkov a chráni fasádu pred znečistením. Štrkový zásyp alebo zásyp s dlažbou, ktorý je na okrajoch zelenej strechy je aj dôležitý protipožiarnym opatrením.

Čo budete potrebovať pri budovaní zelenej strechy

Medzi tie najdôležitejšie veci, ktoré si vyžaduje vybudovanie zelenej strachy, patria:

Rastliny

Je dôležité vybrať si správne rastliny pre vašu zelenú strechu. Nestačí iba hocijaká zeleň. Preto je lepšie poradiť s odborníkom o výbere takých rastlín, ktoré dokážu regulovať hladinu vody, vyhovujú vášmu podnebiu a vyžadujú si čo najmenšiu údržbu. 

Môžete si tiež vybrať rastliny, ktorú pomôžu zvýšiť biodiverzitu, alebo jednoducho také, ktoré sa vám páčia a stanú sa estetickou ozdobou a pýchou celej ulice. 

Pre extenzívne strechy sú vhodné rôzne druhy sukulentných trvaliek, machu alebo tráv, ako je napríklad rozchodník, prstnatec obyčajný, ostrica, ale aj materina dúška či klinček slzičkový. Tieto rastliny si vystačia aj s bežnou dažďovou vodou, takže údržba bude minimálna, takmer žiadna. Extenzívne zelené strechy sa tešia obľube najmä na rodinných domoch.

Väčšie rastliny, kríky a stromy pre intenzívne zelené strechy si vyberajte pod dohľadom odborníka.

Údržba

Na zelených strechách je skvelé to, že sa v podstate regulujú sami. To znamená, že si ich výhody môžete užiť prakticky hneď po ich postavení. Existuje však niekoľko vecí, ktoré musíte urobiť, aby ste ich udržali zdravými a prosperujúcimi. Ročné obdobia, zmeny počasia a iné environmentálne faktory si môžu vybrať svoju daň, takže v priebehu rokov bude potrebná určitá údržba.

Cena

Náklady na zelenú strechu sa líšia v závislosti od mnohých faktorov ako:

Každý projekt zelenej strechy sa posudzuje individuálne, no tie najjednoduchšie zelené strechy sa dajú zrealizovať už od 30 eur na m2. Počiatočné náklady na zelené strechy môžu byť síce vyššie, no tieto rozdiely sa vyrovnajú nižšími cenami za energiu či potenciálne dlhšou životnosťou zelených striech v porovnaní s bežnými strešnými materiálmi.

Ak teda snívate o takomto odvážnom riešení a chcete si vybudovať na vašom dome kúsok zelenej oázy, veríme, že sme vám našimi inšpiráciami a radami pomohli rozhodnúť sa.

Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista

Aktualizovať súhlas