Je vape škodlivý? Aký má vapovanie vplyv na zdravie?

V uplynulom roku došlo k prudkému nárastu popularity vape medzi mladistvými, k prepuknutiu pľúcnych poškodení a ku závažným reguláciám v priemysle elektronických cigariet. Je vapovanie naozaj škodlivé?

V Spojených štátoch sa regulačné agentúry a agentúry verejného zdravia zaoberajú týmito problémami súvisiacimi s verejným zdravím:

Vybuchujúce elektronické cigarety a vape

Sú známe prípady, kedy explodujúce elektronické cigarety rozbili čeľuste ľudí. V niektorých prípadoch došlo aj k úmrtiam. Neexistuje jediná identifikovateľná príčina týchto výbuchov, ale podľa správy potravín a liečiv (FDA) sa zdá, že sú spojené s problémami súvisiacimi s batériou.

FDA má dokonca aj zoznam „tipov, ako zabrániť výbuchu batérie vo Vape. Žiada ľudí, aby priamo nahlásili akékoľvek výbuchy e-cigariet. Štúdia uverejnená v časopise Tobacco Control zistila, že pohotovostné oddelenia nemocníc zaznamenali „odhadom 2035 poranení a popálenín spôsobených výbuchom e-cigariet“ v rokoch 2015 – 2017.

Záchvaty

Od augusta 2019 dostala agentúra FDA 127 hlásení o záchvatoch alebo iných neurologických príznakoch (v priebehu 10 rokov). Toto vyšetrovanie sa začalo v apríli 2019 po tom, ako bola FDA na jeseň roku 2018 upozornená na 3 prípady týkajúce sa záchvatov pri použití elektronických cigariet značky Juul. Toto vyšetrovanie stále prebieha.

Nie sú k dispozícii žiadne údaje o záchvatoch a agentúra FDA si nie je úplne istá, že e-cigarety sú príčinou problému. Jedným z dôvodov, prečo sa FDA venuje tejto problematike, je to, že v minulosti boli záchvaty spojené s otravou nikotínom. Pred definitívnym potvrdením prepojenia medzi záchvatmi a e-cigaretami bude potrebných viac údajov.

Poškodenie pľúc

Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) doteraz identifikovali 2290 pravdepodobných prípadov poškodenia pľúc v USA. Úrady stále zhromažďujú informácie, ale na základe skorých údajov sa zdá, že pacienti s týmto stavom sú prevažne muži (okolo 70 %), pričom 76 % pacientov je mladších ako 35 rokov.

Nazývame to poškodenie pľúc spojené s elektronickými cigaretami alebo zariadeniami vape,“ uviedla Anne Schuchat, hlavná zástupkyňa riaditeľa CDC, na kongresovom vypočúvaní.

Aké sú príznaky poškodenia pľúc?

Podľa CDC môžu príznaky zahŕňať:

U niektorých ľudí sa tieto príznaky objavili náhle v priebehu niekoľkých dní, zatiaľ čo u iných dochádzalo k pomalému hromadeniu v priebehu niekoľkých týždňov.

Prečo dochádza k podobnému poškodeniu pľúc?

Väčšina pacientov (86 %) mala v anamnéze buď používanie e-cigariet obsahujúcich tetrahydrokanabinol (THC), alebo užívanie THC a nikotínu.

Zatiaľ nemáme úplné údaje,“ uviedol Schuchat na pojednávaní. Vyšetrovatelia vo FDA sa snažia testovať viacero látok, ktoré by mohli byť potenciálne spojené s týmito prípadmi. Zhromažďovanie dôkazov však nie je jednoduché.

Vyšetrovanie komplikuje aj skutočnosť, že chemikálie, ktoré sa nachádzajú v e-cigarete, sa môžu pri zahrievaní meniť. To znamená, že vyšetrovatelia musia testovať podozrivé chemikálie za vplyvu rôznych podmienok, aby získali presné údaje o tom, ako môžu ovplyvniť pľúca.

Vo vape sa nachádza chemická látka nazývaná vitamín E acetát. O nej vedci zistili, že môže pokrývať vnútornú výstelku pľúc mastnotou, čo môže mať za následok potenciálne poškodenie pľúc. CDC ohlásil začiatkom novembra, že našiel vitamín E acetát v pľúcnej tekutine u 29 pacientov s poškodením pľúc.

Avšak, acetát vitamínu E sa nenašiel vo všetkých vzorkách, ktoré skúmala FDA. Iná štúdia uverejnená v New England Journal of Medicine zistila, že zranenia sa v niekoľkých prípadoch skôr podobali popáleninám ako zraneniam spojeným s acetátom vitamínu E.

Vape „epidémia“ u dospievajúcich

Údaje za minulý rok ukázali prudký nárast vo vapovaní u mládeže. Až 3,6 milióna detí používa e-cigarety. Podobný nárast sa zaznamenal aj v údajoch za rok 2019, pričom 1 zo 4 študentov stredných škôl hlásil používanie elektronických cigariet. U mladých ľudí, ktorí vyskúšali výrobky s vysokou koncentráciou nikotínu, je vyššia pravdepodobnosť, že budú fajčiť a vapovať aj neskôr v živote.

Aké kroky podniká verejnosť?

V lete roku 2019 niektoré americké štáty (Michigan a New York) vyhlásili zákaz predaja príchutí do vape. Prezident Trump dokonca žiadal, aby agentúra FDA úplne zakázala ochutené elektronické cigarety.

Keď sa zvýšil počet prípadov poškodenia pľúc, spoločnosti ako Walmart prestať predávať elektronické cigarety a veľké mediálne spoločnosti sa rozhodli prestať vysielať reklamy týkajúce sa elektronických cigariet. Spoločnosť Apple 15. novembra oznámila, že zo svojho obchodu App Store odstraňuje všetky aplikácie súvisiace s vapovaním.

Je vapovanie bezpečné?

CDC poukazuje na to, že e-cigarety sa považujú za menej škodlivé ako bežné cigarety. To však neznamená, že vapovanie a e-cigarety sú bezpečné.

Vedci v priebehu rokov dospeli ku viacerým zisteniam, napr.: Vapovanie pri vysokom napätí môže uvoľňovať chemikálie, ktoré vylučujú formaldehyd. Tak môžu zvýšiť riziko vzniku srdcových chorôb. Aj keď je vapovanie menej škodlivé ako cigarety, vystavuje vás toxickejším chemikáliám a ťažkým kovom, ako keby ste sa nevapovali vôbec. Navyše, mnoho e-cigaretových výrobkov obsahuje nikotín, ktorý je návykový. Dlhodobé účinky elektronických náhrad cigariet je ťažké posúdiť.

Nie je prekvapením, že americká asociácia pľúc (ALA) má na vec vyhranený názor: „E-cigarety nie sú bezpečné a môžu spôsobiť nezvratné poškodenie pľúc a ochorenia pľúc,“ uviedol vo vyhlásení prezident ALA Harold Wimmer. „Nikto by nemal používať elektronické cigarety ani iné tabakové výrobky.“

Zdroj: theverge.com

Aktualizovať súhlas