Tipy na zdravé raňajky – zbav sa zlých zlozvykov a stravuj sa zdravšie!

Zdravé a chutné raňajky sú základom dňa. Toto nás už odmalička učili naše mamy, otcovia a babičky. A určite sa nemýlili. Dobrým návykom na stravovanie sa učíme už od útleho detstva…

Aj keď v porovnaní s deťmi si my dospelí už len sotva niekedy nájdeme čas na raňajky, Nikdy by sme však nemali zabúdať na to, že bez zdravých raňajok sa deň začína naozaj ťažšie.

Možno sa pýtaš:

Prečo?

Uveďme si zopár príkladov, prečo by si v žiadnom prípade nemal raňajky vyškrtnúť zo svojho stravovacieho režimu:

Kopec energie a čas strávený s rodinou

Raňajky sú vynikajúcou príležitosťou na získanie obrovskej dávky niekoľkých kľúčových živín (vrátane bielkovín, vlákniny a vápnika). Všetky tieto prvky nepochybne patria k správnemu fungovaniu nášho organizmu. Tiež zabezpečia to, aby sa telo ráno čo najlepšie naštartovalo a pripravilo plné energie do nasledujúceho dňa.

Výber toho, čo si dáš na raňajky, je veľmi dôležitý pre tvoje zdravie. Správne raňajky ťa dostatočne zasýtia, takže nebudeš musieť počas cesty do práce zjesť iba to čo ti príde pod ruku. V takom prípade hlad zabiješ len na malú chvíľu a o 1 – 2 hodiny si znova hladný. Tak vzniká začarovaný kruh a zase hľadáš nejakú alternatívu, aby si sa rýchlo nasýtil.

V neposlednom rade pri raňajkách môžeš príjemne stráviť čas so svojou rodinou, partnerom alebo spolubývajúcimi. V dnešnom uponáhľanom svete, kedy sa čoraz viac vytráca tá obyčajná priama komunikácia medzi členmi rodiny a na druhej strane ju nahrádza internetová komunikácia, je čas strávený s blízkymi čoraz cennejší. Raňajky sú preto skvelou príležitosťou, ako si môžeš vymeniť základné informácie a novinky so svojimi blízkymi.

Rád by si každé ráno strávil čas za spoločným stolom s blízkymi a vychutnal si skvelé a zdravé raňajky? No často sa ti stáva to, že jednoducho nemáš na raňajky čas?

Poradíme, ako môžeš túto situáciu ľahko vyriešiť.

Priprav si raňajky večer pred nasledujúcim dňom

Ak vieš, že sa ráno budeš ponáhľať do práce alebo do školy, skús si pripraviť raňajky už večer dopredu. Tým si uľahčíš veľmi veľa vecí. Medzi ne napríklad patrí aj to, že si ráno nebudeš lámať hlavu nad tým, čo by si si rád zobol alebo dokonca zistíš, že to čo by si si rád na raňajky dal, jednoducho nemáš doma v chladničke…

A v neposlednom rade vďaka tomu, že večer máš na prípravu oveľa viac času ako ráno, môžeš si pripraviť okrem raňajok aj desiatu. Tak môžeš docieliť to, aby tieto raňajky a desiata boli aj zdravé.

Priprav si jednoduché, rýchle a zdravé raňajky (Zdravé smoothie na raňajky)

Nechce sa ti raňajky pripravovať už večer vopred?

Nezúfaj!

Nemusíš ráno vykročiť z domu s prázdnym žalúdkom. Veď predsa aj zdravé raňajky môžu byť rýchle a jednoduché.

Keď si prepočítame čas na prípravu aj na konzumáciu raňajok, môže sa toto číslo vyšplhať aj na desiatky minút. Ak pravdaže nemáš toľko času na prípravu aj konzumáciu, skús si pripraviť niečo čo ti nezaberie toľko času.

Ideálnym riešením je obľúbené smoothie. Celková príprava ti nezaberie veľa času. Skombinuješ svoje obľúbené ovocie a zeleninu a vypiješ.

Jednoduché a pritom aj veľmi zdravé…

Ak neobľubuješ smoothie, no nejaké to ovocie by si si rád dal, skús zmiešať biely jogurt s tvojim obľúbeným ovocím.

Čo by mali zdravé raňajky obsahovať?

A teraz prejdime už konečne aj na konkrétne príklady toho, ako by mohli také ideálne a zdravé raňajky vyzerať.

Čo by mali raňajky obsahovať a na čo by si nemal zabúdať?

Zahrň do tvojich raňajok zdravé jedlo bohaté na bielkoviny

Takéto potraviny sa postarajú hneď o 2 veci. Prvou je nepochybne to, že zabezpečia dostatočné množstvo bielkovín pre tvoje telo a druhá to, že ťa aj dostatočne nasýtia.

Jednou zo skvelých možností je napríklad biely jogurt, pretože práve jogurt obsahuje vysoké množstvo bielkovín. Alebo si priprav zdravé raňajky z vajec na akýkoľvek spôsob. Nezabúdaj ani na syrové výrobky. V dnešnej dobe máme na výber z veľkého množstva syrov.

Neodmysliteľná porcia ovocia

Jesť ovocie ráno je skvelý spôsob, ako získať dávku vlákniny, vitamínov a minerálov (vrátane vitamínu C a draslíka). Vyber si také ovocie, ktoré je typické pre danú sezónu. Napríklad počas leta sú obľúbené jahody, čerešne, jablká, marhule.

Čo sa týka jablka a hrušky nezabudni si jedno zabaliť na desiatu do práce. Ovocie má vyšší obsah vlákniny a menej kalórií ako ktorýkoľvek iný snack.

Zdravé raňajky z ovsených vločiek

Mnoho ľudí sa snaží vyhnúť sacharidom (ktoré obsahujú aj celozrnné obilniny) v snahe schudnúť. Avšak v tomto prípade sa veľmi mýlia, pretože celozrnné obilniny sú zdravé. Pravdaže neodporúčame jesť napríklad koláče alebo šišky… Miska zdravej ovsenej kaše na raňajky alebo kúsok celozrnného chleba je skvelou voľbou, ktorú môžeš zahrnúť do svojich raňajok. Ďalším príkladom na zdravé celozrnné raňajky sú napríklad celozrnné cereálie, ktoré výborne chutia spolu s bielym jogurtom.

Záver

Veríme, že všetky tieto rady a tipy na zdravé raňajky ti aspoň trocha pomohli.

Ak sa ti niekedy stane, že budeš premýšľať nad tým, či si dať alebo nedať raňajky, tak si spomenieš na náš článok

A ešte malá rada na záver. Nezabúdaj na to, že raňajky by si si mal užiť. Veď sú základom dňa a naozaj dokážu do značnej miery ovplyvniť aj tvoj deň. Keď vykročíš z domu s prázdnym žalúdkom môže sa stať, že kvôli hladu budeš reagovať dosť podráždene a budeš sa cítiť nervózny. Okrom toho hlad môže ovplyvniť aj tvoju koncentráciu a ty sa nebudeš môcť dostatočne sústrediť na svoju prácu. Práve preto si raňajky každé ráno s láskou priprav a vychutnaj.

Aktualizovať súhlas