Programovanie: prečo sa naučiť programovať ? Ktoré programovacie jazyky by ste sa mali naučiť (pre vývoj počítačových hier, aplikácii či webov)?

Informačné technológie sú už dlhodobo jednou z najpopulárnejších kariérnych dráh. Ak si chcete zlepšiť zručnosti v oblasti kódovania alebo začať kariéru v oblasti technológií, ovládnuť programovací jazyk programovanie vám môže priniesť mnoho výhod. S viac ako 700 programovacími jazykmi môže byť náročné rozhodnúť sa, ktorý sa naučiť ako prvý. Správna odpoveď, samozrejme, neexistuje.

Výber jazyka bude závisieť od toho, na akých projektoch chcete pracovať, pre koho chcete pracovať alebo aké ľahké to chcete mať. Tento článok vám pomôže získať lepšiu predstavu o tom, ktorým z nich by ste mali začať.

Výhody zvládnutia programovania

Či už ste úplný začiatočník alebo máte nejaké skúsenosti s programovaním, pustiť sa do výučby kódovania môže byť obohacujúca a posilňujúca skúsenosť. 

Ale prečo by ste sa mali naučiť kódovať? A ako zistíte, či je programovanie pre vás tá správna možnosť? Pozrime sa na výhody toho, keď si túto unikátnu zručnosť osvojíte.

Každý sa môže naučiť kódovať

Jednou z najlepších vecí na kódovaní je, že sa to môže naučiť každý. Bez ohľadu na váš vek, pohlavie alebo pôvod, programovanie je zručnosť, ktorú si môže osvojiť každý. 

Ak ste ochotní venovať tomu čas a úsilie, nemusíte byť génius, aby ste sa naučili kódovať. Všetko, čo potrebujete, je zariadenie a internetové pripojenie a so všetkými zdrojmi dostupnými online je začať jednoduchšie ako kedykoľvek predtým.

Určite je však výhodou, ak je vám blízke matematické, algoritmické či priestorové myslenie, ktoré sa vám môže zísť najmä pri náročnejších programátorských prácach.

Naučiť sa kódovať vám pomôže pochopiť, ako veci fungujú

V dnešnom digitálnom svete kód ovláda takmer všetko. A keď sa naučíte kódovať, budete lepšie rozumieť tomu, ako veci fungujú. Pochopíte, ako sa vytvárajú webové stránky, vytvárajú aplikácie a programujú hry. 

Dozviete sa napríklad, ako algoritmy poháňajú vyhľadávacie nástroje a sociálne médiá. Budete efektívnejší pri používaní vyhľadávania na rýchlejšie získanie správnych výsledkov a podobne.

Môžete sa učiť vlastným tempom

Ďalšou zo skvelých vecí na zvládnutí umenia kódovať online je, že sa môžete učiť vlastným tempom. Ak máte rušný životný štýl alebo iné záväzky, programovanie ľahko zapadne do vášho rozvrhu. Môžete si vybrať, či sa budete učiť niekoľko hodín týždenne alebo sa tomu budete venovať viac.

Nepotrebujete diplom z informatiky

V minulosti si kariéra v programovaní a kódovaní vo všeobecnosti vyžadovala určité vyššie vzdelanie. Ale to už neplatí. S popularitou online vzdelávania je teraz možné naučiť sa kódovať bez toho, aby ste museli študovať na vysokej škole. 

Existuje množstvo bezplatných zdrojov, ktoré vás môžu naučiť všetko, čo potrebujete vedieť o kódovaní. Takže ak sa chcete dostať do kódovania bez toho, aby ste museli zaplatiť náklady na vysokoškolské vzdelanie, je to určite možné.

Budete súčasťou rastúcej komunity

Keď sa naučíte kódovať, pripojíte sa ku globálnej komunite rovnako zmýšľajúcich jednotlivcov. Táto komunita je podporná a súdržná a vždy sa nájdu ľudia, ktorí vám radi pomôžu a poradia.

​​Podporuje kreativitu

Zatiaľ čo mnohí ľudia považujú programovanie za čisto technickú zručnosť, je to tiež skvelý spôsob, ako vyjadriť svoju kreativitu. programovanie vám umožňuje vytvoriť čokoľvek, čo si dokážete predstaviť. A vďaka sile technológie dnes už takmer nič nie je nemožné. Či už chcete vytvoriť webovú stránku, aplikáciu, hru alebo programovanie využiť pre algoritmické obchodovanie, možnosti sú nekonečné. 

Programovanie zvyšuje váš potenciál zárobku

Naučiť sa kódovať vám môže pomôcť zarobiť viac peňazí. Na dnešnom trhu práce zamestnávatelia neustále hľadajú zamestnancov s kódovacími schopnosťami. Aj keď vaša práca nevyžaduje, aby ste písali kód, schopnosť porozumieť mu a pracovať s ním vám poskytne výhodu v mnohých situáciách. Znamená to lepší potenciál zárobku a náskok pred ostatnými kandidátmi, ktorí tieto zručnosti nemajú.

Programátori si užívajú dobre platenú kariéru

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa ľudia rozhodnú naučiť sa kódovať je to, že ide o dobre platenú prácu. Priemerná mesačná mzda programátora je okolo 2 600 eur. No ľudia v IT zarábajú aj 4 000 eur a viac. A dopyt po programátorských zručnostiach sa len zvyšuje.

Môžete pracovať pre seba

Ak nechcete pracovať pre niekoho iného, môžete pracovať pre seba ako programátor na voľnej nohe alebo začať v tejto oblasti podnikať. Toto je skvelá možnosť, ak chcete flexibilitu pri výbere vlastných projektov a pracovných hodín.

Existuje mnoho platforiem, ktoré vám umožňujú nájsť prácu v oblasti programovania a ako nezávislý pracovník si môžete nastaviť vlastné sadzby a pracovať na projektoch, ktoré vás zaujímajú – napríklad portál navolnenoze.cz vám môže pomôcť získať dôveryhodnosť a pravidelné zákazky.

Tip: Pozor na nespavosť pri používaní PC a modrého svetla z monitorov po nociach.

Viac pracovných miest v budúcnosti

Stále viac spoločností hľadá zamestnancov s aspoň niektorými základnými zručnosťami počítačového programovania, aj keď práca nezahŕňa programovanie ako primárnu funkciu. A keďže sa technológia stáva súčasťou našich životov a práce, je pravdepodobné, že ešte viac pracovných miest si bude vyžadovať aspoň nejaké kódovacie zručnosti. 

Ak teda hľadáte zručnosť, po ktorej je vysoký dopyt a ktorá bude v budúcnosti hodnotnejšia, naučiť sa kódovať je skvelou voľbou. 

Môžete pracovať kdekoľvek na svete

Ďalšou veľkou výhodou programovania je, že môžete pracovať odkiaľkoľvek na svete. Pokiaľ máte notebook a internetové pripojenie, môžete pracovať ako programátor z akéhokoľvek miesta. 

To je ideálne pre ľudí, ktorí chcú slobodu cestovania a zároveň pracovať. A keďže stále viac a viac spoločností ponúka možnosti práce na diaľku, existuje veľa príležitostí pracovať ako programátor nezávisle od miesta.

Budete si môcť vytvárať vlastné aplikácie a webové stránky

Jednou z ďalších skvelých výhod zvládnutia kódovania je, že budete môcť vytvárať svoje vlastné aplikácie a webové stránky. Ak máte nápad na projekt, môžete ho zrealizovať tak, že si ho sami nakódujete. A ako sa vaše schopnosti budú zlepšovať, budete môcť vytvárať zložitejšie a sofistikovanejšie projekty.

Automatizácia únavných úloh

Pomocou kódu môžete automatizovať úlohy, ktoré by inak boli únavné alebo časovo náročné. Povedzme napríklad, že máte množstvo údajov, ktoré potrebujete analyzovať. 

Manuálne prechádzanie všetkých údajov by trvalo dlho a bolo by veľmi nudné.

Ale ak viete, ako kódovať, môžete napísať program, ktorý bude analyzovať údaje za vás. Tento program dokáže zoradiť údaje, nájsť vzory a urobiť všetku prácu za vás. 

Automatizácia únavných úloh vám ušetrí čas, aby ste sa mohli sústrediť na zaujímavejšie projekty.

Programovanie môže byť zábavné

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, programovanie nie je len práca. Veľa ľudí dokonca považuje programovanie za veľkú zábavu. Keď to pochopíte, môžete preskúmať svoju kreativitu a postaviť čokoľvek, čo si dokážete predstaviť.

Ako sme už spomenuli, existuje aj veľa online komunít programátorov, ktorí radi pomôžu začiatočníkom. Tieto komunity sú skvelým spôsobom, ako sa spriateliť s ľuďmi so spoločnými záujmami a veľkou vášňou, môžu byť skvelým miestom na kladenie otázok, hľadanie zdrojov a inšpirácie pre váš projekt.

Vedeli ste, že programovanie môžete využiť napríklad aj pri chiptuningu?

10 najlepších programovacích jazykov na rozšírenie zručností v oblasti vývoja webu (aj pre začiatočníkov)

1. Python

Naučiť sa programovať v Pythone odporúčame vtedy, ak hľadáte jednoduchý a dokonca zábavný programovací jazyk. Je ľahko pochopiteľný pre nováčikov. To umožňuje získať základné znalosti o postupoch kódovania bez toho, aby ste sa museli zaoberať menšími detailmi, ktoré sú často dôležité v iných jazykoch. 

Python je tiež ideálny pre vývoj webových aplikácií, grafických používateľských rozhraní (GUI) a vývoj softvéru. Python bol použitý aj na vytvorenie Instagramu, YouTube a Spotify, takže je jednoznačne žiadaný.

Výhody programovacieho jazyka python:

Aj keď má Python svoje výhody, často sa považuje za pomalý jazyk, ktorý vyžaduje viac testovania a nie je taký praktický na vývoj mobilných aplikácií ako iné jazyky.

2. C

C je jedným z najpopulárnejších univerzálnych jazykov. Bol vytvorený v roku 1972. Používal sa na vývoj databáz, aplikácií a dokonca aj operačných systémov. Jeho použitia je rozsiahle.

Výhody:

3. C#

C# je často považovaný za jeden z najuniverzálnejších programovacích jazykov, ktorý je ideálny na vytváranie robustných aplikácií v celom ekosystéme a je ideálny pre začiatočníkov. 

Je to vynikajúci jazyk, pretože sú v ňom implementované takmer všetky programovacie jazyky. To znamená, že keď sa naučíte C#, bude pre vás jednoduchšie naučiť sa ďalšie jazyky ako C++ a C#. Ak budete ovládať C#, stanete sa majstrom v programovaní a talentovaným vývojárom hneď od začiatku, ak ste ochotní prijať túto výzvu.

Výhody:

4. C++

C++ je vylepšená verzia C a jeden z najpopulárnejších programovacích jazykov v informatike. Jeho rýchly a výkonný charakter umožňuje vývojárom vytvárať aplikácie s vynikajúcim výkonom, ako sú videohry, grafický softvér a webové prehliadače. Učenie C++ môže byť pre začiatočníkov náročnejšie, pretože má zložitejšiu syntax.

Výhody:

Pokiaľ ide o pracovné príležitosti, znalosť jazyka C++ je nevyhnutná pre mnohých IT profesionálov, ako sú vývojári softvéru a programátorskí architekti. V súčasnosti sú práce pre vývojárov v jazyku C++ veľmi žiadané, pretože je to jeden z najkomplexnejších kódovacích jazykov.

Tip: Testovanie automotive projektov je z veľkej časti založené na programových systémoch. Naučiť sa programovať vám teda môže otvoriť bránu k novej kariére v rozvíjajúcom sa odbore. 

5. Java

Existujú štyri hlavné dôvody rastúcej popularity Java jazyka: Robustnosť, jednoduchosť použitia, multiplatformové možnosti a bezpečnostné funkcie. 

Java je objektovo orientovaný programovací jazyk s množstvom funkcií, ktorý je veľmi žiadaný. Bol vytvorený na základe princípu „Napíšte raz, spustite kdekoľvek“, čo znamená, že ho možno kopírovať a napísať na akomkoľvek zariadení a pracovať s nim na viacerých platformách.

Výhody:

Okrem toho sa Java často používa na vývoj aplikácií pre Android a iOS. Je základom operačného systému Android, čo z nej robí jednu z najlepších možností, ak chcete vytvárať mobilné aplikácie. Aj keď nemusí byť taký ľahký ako Python, Java je jazyk na vysokej úrovni.

6. Javascript

Najväčšie obavy, ktoré má väčšina vývojárov, je počet jazykov, ktoré sa musia naučiť. Jeden pre frontend, jeden pre backend, jeden pre mobilné aplikácie a celý ďalší pre vývoj hier. Netreba dodávať, že je to mimoriadne náročné a zaberie to veľa času. Aké je na to riešenie? Aký kódovací jazyk by ste sa mal naučiť, aby ste vyriešili všetky tieto problémy? Odpoveď je: Javascript.

Výhody:

Nevýhodou je, že sa v rôznych prehliadačoch môže interpretovať odlišne (budete treba vykonať ďalšie testovanie medzi prehliadačmi) a môže mať nedostatky v responzívnom dizajne v porovnaní so skriptami na strane servera.

7. PHP

PHP je primárny programovací jazyk pre programovanie webov a je jedným z prvých back-endových jazykov, ktoré mnohí weboví vývojári považujú za nevyhnutné sa naučiť. 

Napriek tomu, že PHP je jedným z najstarších v tomto odvetví, používa sa všetkých v 80 % webových stránkach a v porovnaní s niektorými inými programovacími jazykmi sa PHP ľahko učí. 

Programátori PHP môžu tento jazyk použiť na písanie skriptov príkazového riadka, ako aj skriptov na strane servera a vývoj desktopových aplikácií.

Výhody:

8. SQL

Structured Query Language (SQL) je štrukturovaný jazyk, ktorý sa môžete naučiť, ak vás zaujíma veda o údajoch a štatistické výpočty. Je to jazyk špecifický pre prácu s databázami a umožňuje vyhľadávať, manipulovať a analyzovať údaje uložené v databáze.

Výhody:

Pokiaľ ide o pracovné príležitosti, spoločnosti zo všetkých odvetví môžu potrebovať vývojárov SQL, pretože zohrávajú dôležitú úlohu pri správe databáz. Weboví vývojári používajú SQL na organizáciu databázy webových stránok a obchodníci na pomoc pri vyhodnocovaní ich marketingových kampaní. Okrem toho mnoho systémov správy databáz používa SQL, vrátane MySQL a MariaDB. Preto môžeme povedať, že vývojári SQL sú veľmi žiadaní.

9. The Ruby

Hoci nie je tak populárny ako kedysi, Ruby je stále jedným z najpoužívanejších programovacích jazykov. Obľúbený je najmä medzi začiatočníkmi. Airbnb, Groupon, Hulu a Soundcloud sú len niektoré z webových stránok, ktoré boli vytvorené pomocou Ruby on Rails, a v súčasnosti má pomerne aktívnu vývojársku komunitu.

Výhody:

10. Kotlin

Kotlin je univerzálny programovací jazyk pôvodne vyvinutý a odhalený ako Project Kotlin spoločnosťou JetBrains v roku 2011. Prvá verzia bola oficiálne vydaná v roku 2016.

Kotlin sa vo veľkej miere používa pre aplikácie na Android, webové aplikácie, desktopové aplikácie a vývoj aplikácií na strane servera. Väčšina aplikácií Google je založená na Kotline. Ďalšie spoločnosti používajúce Kotlin ako svoj programovací jazyk: Coursera, Pinterest, PostMates a mnoho ďalších.

Výhody:

Programovací jazyk, ktorý by ste sa mali naučiť, ak:

V súčasnosti nemožno ignorovať vplyv digitalizácie na firmy a spoločnosti. Je to tak vo všetkých krajinách, odvetviach aj funkciách. Po roku 2020 a globálnej pandémii sa spoločnosti snažia zamestnať vývojárov, aby využili silu technológie pre pokračujúcu obchodnú relevantnosť a ziskovosť.

Sprievodca vývojom hier: Aké kódovacie jazyky sa naučiť a ako začať

Videohry sa od už od prvých dní rýchlo vyvíjali a dnes ponúkajú čoraz realistickejšie zážitky, pričom bavia nielen deti, ale aj dospelých. 

Oblasť vývoja videohier je lukratívna a ponúka množstvo kariérnych možností. Znalosť cudzích jazykov a programovacích jazykov na vývoj hier sú nevyhnutné, ak chcete pracovať v oblasti vývoja hier. 

Hry sa vyvíjajú pomocou rôznych programovacích jazykov v závislosti od platformy a rozsahu hry. Tu je stručný prehľad niektorých z najpopulárnejších:

Java

Java je všestranný a priateľský jazyk pre začiatočníkov, ktorý poháňa niektoré z najlepších svetových hier pre iOS a Android, vrátane Minecraft a Mission Impossible III a beží na takmer akomkoľvek systéme, vrátane Microsoftu a Linuxu.

HTML5

HTML5 označuje najnovší štandard pre HTML, základný kód, ktorý vykresľujú webové prehliadače. Vývojári sa čoraz viac obracajú na HTML5, ktorý vývojári hier nazývajú aj „budúcnosť hier“. Medzi hry vytvorené pomocou HTML5 patria Bejeweled, Angry Birds, Kingdom Rush a 3D Tetris.

JavaScript

JavaScript je všeobecne známy ako jedna zo základných technológií vývoja webu, ktorá poháňa viac ako 95% webových stránok na celom svete. 

JavaScript sa často používa na programovanie hier vo webových prehliadačoch. Dnes sa online hry zvyčajne spúšťajú pomocou základnej webovej technológie HTML5, ktorá obsahuje kód JavaScript. Môžu sa hrať v prehliadačoch a na mobilných platformách, ako sú iOS a Android, takže ich zdieľanie je jednoduchšie než konzolové hry.

Lua

Lua možno nepatrí medzi populárne programovacie jazyky, ale je ideálny pre vývoj hier. Je to jazyk, ktorý stojí za populárnymi hrami ako Angry Birds alebo Age of Conan. Je to extrémne ľahký, rýchly a efektívny jazyk a môže sa ľahko integrovať do mnohých ďalších aplikácií. 

C++

C++ je objektovo orientovaný programovací jazyk. C++ je rýchly, výkonný a flexibilný. Vďaka svojej rýchlosti a jednoduchosti použitia sa považuje za štandard v programovaní hier a mnohí ho označujú za najlepší kódovací jazyk pre hry. Niektoré tituly vyrobené s motormi založenými na C++ zahŕňajú série Assassin’s Creed, Doom a Bioshock. 

C#

C# (“C-sharp”) je jednoduchší a dostupnejší než C++. Je to jazyk na vysokej úrovni, navrhnutý tak, aby mu ľudia rozumeli. Jeho syntax podporuje opätovnú použiteľnosť kódu, čo ho robí veľmi efektívnym programovacím jazykom pre hry. Je to tiež skriptovací jazyk mnohých hier konzoly Playstation. Ak chcete vytvárať hry vo virtuálnej realite, C# by mal byť vo vašej súprave nástrojov.

Je C# alebo C++ lepší pre vývoj hier?

Ak chcete vytvárať hry od začiatku, C++ je vhodnejšou voľbou. Prečo? Lebo ponúka:

Ako bonus vám zvládnutie C++ poskytne výhodu, ak chcete pokračovať ďalej vo vývoji softvéru.

Ak však chcete skriptovať hry pomocou existujúcich rámcov, použite C#

Ako začať s vývojom hier

Tu sú tri kroky, ktoré vám pomôžu začať:

Krok 1: Naučte sa písať kód

Takmer všetky hry, ktoré ste hrali na konzolách, smartfónoch a počítačoch vytvorili skúsení vývojári. Títo talentovaní profesionáli majú schopnosti písať škálovateľný a robustný kód, ktorý tieto hry poháňa. Ak chcete začať s vývojom hier, odporúčame vám porozumieť jazykom uvedeným vyššie.

Krok 2: Navrhnite malú hru

Vytvorenie vašej prvej hry je vynikajúcou príležitosťou predviesť svoje znalosti programovania a kódovania, ktoré ste sa naučili. Naučíte sa ohromné množstvo, keď prejdete výzvami navrhovania a budovania hry od nuly, pretože neexistuje žiadny rámec, ktorý by ste mohli využiť. Odporúčame začať s malou JavaScriptovou hrou, ktorú môžete po dokončení predviesť vo svojom portfóliu.

Môže vás zaujímať: Poznáte detské interaktívne hry a hračky?

Krok 3: Vytvorte si portfólio

Akonáhle začnete navrhovať svoje vlastné hry a venovať sa vývoju hier profesionálne, budete si musieť vytvoriť portfólio, ktoré môžete ukázať zamestnávateľom na zvýraznenie vašej najlepšej a najrelevantnejšej práce v oblasti vývoja hier.

Ak ste ešte nikdy neprogramovali, je rozumné začať sa učiť základy pomocou programovacieho jazyka vhodného pre začiatočníkov, ako je Python alebo Java. Naučíte sa dôležité programovacie koncepty, ako je objektovo orientované programovanie a algoritmy, bez toho, aby ste museli tráviť príliš veľa času staraním sa o syntax. Ak ste skúsenejší programátor, môžete sa začať zaoberať špecifikami vývoja hier pre jazyk, ktorý si vyberiete.

Tip: Plánujete kariéru vývojára hier? Stavte na kvalitné gamer a PC stoličky.

Často kladené otázky

Aký kódovací jazyk sa naučiť ako prvý?

Výber správneho programovacieho jazyka, keď práve začínate, nie je jednoduchý. Treba pochopiť, čo odlišuje jednotlivé kódovacie jazyky. A čo je najdôležitejšie, musíte vidieť, čo pomôže vašej kariére prekvitať. 

Prvý kódovací jazyk, ktorý sa naučíte môže byt‘ rozhodujúci, pretože bude vaším prvým stretnutím s IT a programovanim, čo vám môže otvoriť ďalšie možnosti.

Bez ohľadu na to, aký jazyk si vyberiete, odporúčame vám, aby ste neskončili iba pri jednom. Najlepší programátori majú pod palcom kombináciu viacerých z nich. Keď budete ovládať jeden, bude pre vás pravdepodobne ľahšie naučiť sa zvyšok.

Ako sa naučiť kódovať?

10 krokov k tomu, ako sa naučiť programovať:

  1. Zistite, prečo sa chcete naučiť kódovať
  2. Vyberte si, ktorý kódovací jazyk sa chcete naučiť ako prvý
  3. Absolvujte online kurzy
  4. Pozrite si videonávody
  5. Čítajte knihy a e-knihy
  6. Používajte nástroje, ktoré uľahčujú učenie sa
  7. Pozrite sa, ako kódujú iní ľudia
  8. Vyskúšajte si programovanie v praxi
  9. Nájdite si mentora a komunitu
  10. Zvážte prihlásenie do kódovacieho bootcampu alebo workshop

Môžete sa naučiť programovanie aj doma?

Naučiť sa programovať z pohodlia domova je možné a dnes už vôbec nie také nezvyčajné. Mnohé online platformy poskytujú rôzne inštruktážne kurzy, zdarma aj platené, ktoré sú cenné pre začiatočníkov aj skúsených programátorov.

Môže vás zaujímať: Máte sedavé zamestnanie? Viete, ako sa naučiť sedieť tak, aby ste ostali zdraví?

Prečo je dôležité naučiť sa kódovať?

Ak zvažujete naučiť sa kódovať, existuje na to veľa dobrých dôvodov. A s množstvom dostupných zdrojov vám nič nebráni začať ešte dnes. Nečakajte a začnite sa učiť kódovať! Uvidíte, kam vás to zavedie. A ak zistíte, že programovanie nie je pre vás, nevadí! Nie každý sa musí stať programátorom. 

Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista

Aktualizovať súhlas