Ako môžeš využiť expirované domény? Ako funguje odchyt domén?

Čo sú to tie expirované domény?

Ak si vlastníkom domény, no nestihol si ju obnoviť (nestihol si zaplatiť za predĺženie jej platnosti), takáto doména sa sprístupní na registráciu pre druhých. Vždy máš určitý čas na obnovenie názvu domény aj po dátume exspirácie.

Sú ľudia, ktorí čakajú na presný okamih expirácie doménových mien a „odchytia“ si ich pre seba. Takémuto odchytu sa inak hovorí aj backorder domény.

Prečo sa domény odchytávajú?

Dôvody môžu byť rôzne…

Niektorí chcú na konkrétnej doméne spustiť svoje webové stránky. Niektoré z expirovaných domén však registrujú aj takí, ktorí chcú domény speňažiť (tzv. investori).

Investovanie do domén

Čo si predstaviť pod investovaním do domény?

Investori s doménovými názvami kupujú domény s tým, že predpokladajú, že si ich niekto v budúcnosti bude chcieť kúpiť. Môžeme ich prirovnať ku investorom do nehnuteľností, pretože kupujú „virtuálne domy alebo pozemky“ a dúfajú, že ich cena sa časom zvýši.

Investori získavajú doménové mená niekoľkými spôsobmi:

Odchyt expirovaných domén je jedným z najbežnejších spôsobov, ako získať kvalitné domény ako investíciu.

Čo sú to expirované domény?

Expirovaná doména je doména, ktorá bola v minulosti zaregistrovaná osobou alebo firmou, a ktorá nebola obnovená pred dátumom exspirácie (= „nájom“ doménového mena nebol predĺžený). Po expirovaní ich môže znova zaregistrovať niekto iný.

Je veľa ľudí, ktorí zabudnú obnoviť svoje domény alebo nemajú peniaze na ich opätovné obnovenie. Registrátor domény poskytuje dobu na obnovenie tvojej domény (40 dní).

Ak svoju expirovanú doménu neobnovíš do 40 dní, strácaš nárok na túto doménu a registrátor ju ponúkne na predaj pre ostatných.

Čo sa stane, keď vyprší platnosť tvojej domény?

Ak platnosť tvojej domény vyprší, okamžite sa stane neaktívnou. To znamená, že všetky služby, ktoré sú s ňou spojené prestanú fungovať.

Vtedy už nemôžeš vykonať aktualizácie domény, ale doména by zatiaľ mala byť k dispozícii na reaktiváciu do predchádzajúceho stavu.

Trh s expirovanými doménami

Celosvetovo expirujú každý mesiac milióny domén. Väčšinou sa jedná o domény, ktoré vlastník už viac nechce alebo nepotrebuje. Koniec koncov, mnohí z nás si zaregistrovali doménové mená s vynikajúcim obchodným nápadom, ale nakoniec sa začali venovať inému biznisu…

Existujú služby, ktoré poskytujú odchyt expirovaných domén v okamihu ich expirácie. V dnešnej dobe je takmer nemožné odchytiť si expirovanú doménu na vlastnú päsť, pretože tieto služby majú prešpekulované algoritmy, s ktorými ľudia nemajú šancu súťažiť.

Keďže každý deň expiruje veľké množstvo domén, musia investori vopred vedieť, ktoré domény budú dostupné. Potrebujú aj spôsob, ako odlíšiť dobré domény od tých zlých. Zároveň dúfajú, že kúpia tie najlepšie domény za najnižšiu možnú cenu.

Aké sú dobré doménové mená?

Ak niekto kúpi názov domény s účelom predaja, chce si byť istý, že iní ľudia budú mať záujem o kúpu tejto domény. Existuje veľa faktorov, ktoré treba zvážiť. Tak sa zistí pravdepodobnosť, že niekto v budúcnosti bude chcieť získať konkrétne doménové meno.

Čo je dobré zvážiť?

Masový skríning domén

Spomenuli sme si niektoré kritériá, ktoré sa dajú použiť pri hľadaní kvalitných expirovaných domén. Ako ich však uplatniť pri tom množstve domén, ktoré expirujú každý deň?

Ako sme už spomínali, existujú nástroje pre investorov do doménových mien a mnohé z nich slúžia na nájdenie najlepších expirovaných doménových mien.

Jedným z populárnych nástrojov na odchyt expirovaných domén je domenolap.sk. Táto služba ti umožňuje aplikovať kritéria skríningu na ich databázu s expirovanými doménami.

Ako expirované domény využiť?

Expirovanú doménu môžeš využiť viacerými spôsobmi. Medzi najbežnejšie patria:

1. Presmerovanie 301

301 presmerovanie je jednoduchý spôsob, ako preniesť všetku „šťavu z odkazov“ na novú webovú stránku. Jednoducho zakúpenú expirovanú doménu presmeruj na svoju webovú stránku.

Týmto sa okamžite prenesie časť odkazovej šťavy, rovnako aj autorita expirovanej domény + začnú sa zlepšovať tvoje pozície vo vyhľadávačoch.

2. Vybudovanie autoritatívneho webu

Ak sa ti podarí odchytiť doménu so slušným profilom spätných odkazov, máš takmer vyhraté. Ak na teba odkazujú stránky s vysokou autoritou, nebude ťa stáť takmer žiadne ďalšie úsilie na vytvorenie spätných odkazov pre túto doménu.

Odborníci odporúčajú nebudovať nový autoritatívny web na úplne novej doméne. Problém s novými doménami je ten, že pri nich musíš investovať do budovania svojej autority z hľadiska SEO, čo stojí značný čas a peniaze.

Namiesto toho si radšej zaregistruj expirovanú doménu, ktorá už má nejakú autoritu. To ti dá obrovský náskok – väčšinou sa bez väčšieho úsilia dostaneš na prvé stránky vyhľadávačov za rekordne krátky čas.

3. Sieť súkromných blogov (PBN)

Odborníci na SEO vytvárajú blogy, z ktorých odkazujú na svoje webové stránky (t. j. tvoria vlastnú súkromnú sieť blogov).

Veľkou výhrou tu môže byť expirovaná doména s vysokými DA, PA a spätnými odkazmi z veľkých webových stránok. Akonáhle si na týchto expirovaných doménach vytvoríš dobrý web a umiestniš na ňom spätný odkaz na svoju webovú stránku, môžeš vylepšiť svoje umiestnenie vo vyhľadávačoch.

Zhrnutie

Zistil si, prečo sú expirované domény také populárne. Majú naozaj širokú škálu využitia. Môžeš ich využiť na vlastné účely (na zvýšenie autority svojho webu) alebo ich predať druhým, často s niekoľkonásobným zhodnotením.

A na čo používaš expirované domény ty?

Aktualizovať súhlas