Vyberte stranu

Na liečbu diabetu 1. a 2. typu sa využívajú rôzne druhy liekov od tabletiek až po inzulínové injekcie. V tomto článku sme sa zamerali na alternatívne spôsoby liečbu diabetu.

Čo je diabetes?

Diabetes mellitus je chronické metabolické ochorenie, ktoré spôsobuje dlhodobo zvýšenú hladinu glukózy v krvi. Pri diabete sa tiež môžeme stretnúť s označením cukrovka. Cukrovka sa prejaví vtedy, ak telo nevyprodukuje dostatočné množstvo inzulínu. Inzulín zabezpečuje, aby sa glukóza dostala z krvi do všetkých buniek v tele. Medzi prejavy cukrovky patrí pocit smädu, časté močenie, zvýšený pocit hladu aj po jedle, infekcie, pocit mravčenia v nohách, pomalé hojenie rán a suchú, podráždenú pokožku.

Aké sú alternatívne spôsoby liečby diabetu?

Pri liečbe diabetu je najviac dôležitá kontrola hladiny cukru v krvi. Okrem liekov, ako je napríklad inzulínová injekcia, alebo tablety, môžu pacienti využívať aj doplnkové a alternatívne spôsoby liečby. Alternatívna terapia sa odporúča najmä kvôli lepšej kontrole glukózy v krvi človeka. Táto terapia sa môže zamerať na liečbu mysle aj tela.

Asi jedna tretina pacientov, ktorí trpia diabetom využíva nejakú formu doplnkovej a alternatívnej terapie. Integračná medicína je termín pre označenie spojenia tradičnej medicíny a alternatívnej formy liečby.

Liečba pomocou alternatívnej terapie

Skôr ako vyskúšate doplnkovú a alternatívnu formu terapie, je dobré vedieť, že existuje obmedzené množstvo dôkazov o tom, ako táto forma liečby funguje. V žiadnom prípade nenahrádzajte tradičnú medicínu za alternatívne druhy liečby. Alternatívna liečba slúži len ako doplnenie tradičnej medicíny. Ľudia s diabetom by sa o prípadnej alternatívnej liečbe vždy poradiť so svojim ošetrujúcim lekárom, alebo so špecialistom na diabetes. To

Bylinky patria pre ľudí s diabetom k najobľúbenejšej forme alternatívnej medicíny. Medici bylinky nepovažujú priamo za lieky, z toho dôvodu nie sú regulované.

Tvrdenia o alternatívnej medicíne:

  • neexistujú žiadne dôkazy o tom, že užívanie doplnkov, byliniek, alebo vitamínov, má prínos pre ľudí trpiacich diabetom
  • neexistujú žiadne dôkazy o tom, že alternatíva medicína prispieva k zníženiu komplikácií pri diabete, ako napríklad ochorenie obličiek, očí, nôh, či cievnych chorôb
  • nie je k dispozícií dostatok dôkazov o tom, či živiny ako je vitamín D, chróm, alebo horčík prispievajú k liečbe diabetu

Doplnky stravy využívané pri liečbe diabetu

Aloe vera

Dve klinické štúdie preukázali, že užívanie aloe vera ráno nalačno, pomohlo pacientom znížiť hladinu glukózy v krvi. Štúdia trvala šesť týždňov. Gél z aloe vera sa používa primárne na zmiernenie popálenín, môže sa však využiť aj pri liečbe diabetu. Pri liečbe diabetu môžete využiť gél z aloe vera, alebo ho môžete používať ako doplnok stravy podávaný orálne, čiže ústami.

Alfa lipoová

Kyselina alfa lipoová je antioxidant, ktorý sa prirodzene vyskytuje v potravinách, ako je špenát, brokolica, alebo zemiaky. Tento doplnok stravy, pri alternatívnej medicíne, slúži k zníženiu poškodenia nervov, alebo pomáha  zlepšiť schopnosť tela využiť inzulín. Pri diabete môže dôjsť k závažnému poškodeniu nervov, obličiek, očí, alebo iným ochoreniam, alternatívna medicína pomáha zmierňovať príznaky diabetu.

Niektoré štúdie podporujú využívanie kyseliny alfa lipoovej na zmiernenie príznakov neuropatie. Kým pri liečbe neuropatie existujú dôkazy o priamom vplyve alternatívnej liečby na poškodenie nervov, nedá sa to povedať o všetkých príznakoch diabetu. Štúdie preukázali nulovú účinnosť pri ochrane organizmu pred diabetickým makulárnym edémom. Preukázali tiež, že alternatívna liečba za pomoci kyseliny alfa lipoovej nie je účinná pri zlepšení odozvy tela na inzulín.

Chróm

U pacientov, ktorí trpia diabetom bolo preukázané, že strácajú viac chrómu prostredníctvom moču, čo môže mať priamy vplyv na inzulínovú rezistenciu. Inzulínová rezistencia je stav, keď telo vytvorí dostatočné množstvo inzulínu, ale bunky v tele ho nedokážu efektívne využiť. Ak trpíte inzulínovou rezistenciou, máte zvýšené riziko vzniku diabetu, ale diabetom už trpíte.

Niektoré štúdie sa zamerali na meranie účinkov chrómu. Do štúdie sa zapojilo 180 pacientov, ktorý pravidelne užívali doplnok stravy v podobe chrómu. Pacienti chróm užívali dvakrát denne. Testy preukázali, že pacienti, ktorí užívali chróm dvakrát denne mali lepšie hodnoty HbA1c, než pacienti, ktorým bolo podávané placebo.

Škorica

Škorica sa stala veľmi populárnym doplnkom stravy pri alternatívnej liečbe diabetu. Štúdie o tomto obľúbenom doplnku stravy poskytli veľmi nekonzistentné výsledky. Niektoré výskumy ukazujú, že pravidelné užívanie škorice môže zvýšiť citlivosť na inzulín v tele. Ostatné výskumy však nezaznamenali žiadne priame účinky škorice pri liečbe diabetu. Pravidelná konzumácia je pre telo užitočná, aj keď jej prínosy pre diabetikov sú minimálne.

Cesnak

Cesnak sa radí takisto k veľmi populárnym doplnkom stravy, ale priame účinky cesnaku pri liečbe diabetu sú minimálne. Klinické štúdie, ktoré skúmali vplyv cesnaku na ľudí, ktorí trpia diabetom 2. typu, nepreukázali žiadne zmeny hladiny glukózy v krvi, alebo vplyv na inzulín v tele pacienta. Výsledky rôznych štúdií sú nejednotné. Isté klinické štúdie preukázali zníženie celkového cholesterolu a krvného tlaku u diabetikov, ktorí pravidelne konzumovali cesnak.

Ženšen

Koreň ženšenu, nazývaný aj koreň života, patrí k najznámejším liečivým rastlinám. Využíva sa najmä na posilnenie imunitného systému, liečbu neplodnosti, ako aj na potlačenie nádorových ochorení. Ženšen pôsobí priamo na centrálny nervový systém, znižuje obsah tuku a cukru v krvi a je považovaný za jeden z najlepších liekov východnej medicíny. Žiadna klinická štúdia zatiaľ nezaznamenala priamy vplyv ženšenu pri liečbe diabetu.

Horčík

Tento minerál je prítomný v mnohých potravinách, vrátane orechov, ryže, banánov, či zelenej listovej zelenine. Horčík znižuje krvný tlak, zmierňuje príznaky chronickej únavy, pomáha pri prevencii srdcových chorôb a arytmií a pomáha tiež pri prevencii vzniku diabetu. Nedostatok horčíka zhoršuje priebeh každého ochorenia.

V roku 2011 odborníci na liečbu diabetu zistili, že pacienti s nízkou hladinou horčíka majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky. Klinické štúdie zatiaľ nepotvrdili priamu súvislosť medzi hladinou horčíka v tele a cukrovkou.