Aké drevo sa hodí do kúpeľne?

Ak máte radi drevo, nemusíte sa mu vyhýbať ani v kúpeľni. Hoci sa to nezdá, aj tu je možné mať drevenú podlahu, drevené obklady, doplnky a ďalšie predmety. Drevo je šetrné k životnému prostrediu a do interiéru prináša pocit tepla a pohody. Aký druh je teda vhodný do kúpeľne a ako sa o neho starať? 

Proti námietke, že drevo zle znáša vlhkosť, existuje jeden pádny argument: aj lode sa tisíce rokov stavali a do značnej miery stále stavajú z dreva. Pritom životnosť plavidla sa počíta na dlhé desiatky rokov prevádzky v tých najdrsnejších podmienkach. Starí stavitelia navyše nemali k dispozícii impregnáciu, nátery, lepidlá a ďalšie dnes bežne dostupné technológie. Napriek tomu uspeli. Mali by sme teda uspieť aj my, ktorí tieto technológie máme. 

Exotika – najlepšia voľba!

Pre vlhké prostredie kúpeľne je najvhodnejšie tvrdé, exotické drevo – to je totiž zo svojej domoviny zvyknuté na vysokú vlhkosť obsiahnutú vo vzduch. Siahnite po drevinách druhu ipe, jatoba či massaranduba, známejšie je potom wenge či teak. Možné je ale použiť tiež tunajšie drevo – dubové, orechové či agátové. Ľahké dreviny lepšie absorbujú vodu, preto sú pre použitie v kúpeľni menej vhodné. 

Kúpeľňový nábytok

Prvá vec, ktorá vás napadne pri spojení drevo – kúpeľňa, bude rozhodne nábytok do kúpeľne. Či už v podobe dosky pod umývadlo, drevenej skrinky s umývadlom, galérky so zrkadlom, konštrukcie alebo drevenej police. Skrinky do kúpeľne väčšinou bývajú vyrobené z tzv. MDF dosky, ale siahnuť môžete aj po pravom masíve. Napríklad pod kamenným umývadlom sa bude doska z masívu naozaj vynímať. 

Dominanta kúpeľne – vaňa alebo sprchový kút

Z dreva si môžete do kúpeľne obstarať takmer všetko: od tradičných doplnkov, ako sú držiaky a poličky, cez drevené podlahy a obloženie, až po vane a sprchové kúty. Ak ste milovníci dlhých kúpeľov a dispozície priestoru vám to dovolia, voľba je jasná – vaňa. Ide o naozaj luxusné riešenie, avšak bohužiaľ je s ním spojených i pár negatívov. Počítať musíte s tým, že taká vaňa sa nehodí pre každodenné používanie. Druhou prekážkou môže byť tiež jej veľká hmotnosť a vysoká cena. Jednoduchšou alternatívou je len obklad vane – nebojte, aj takto bude vaňa vo vašej kúpeľni naozajstným skvostom. 

Ako sme už zmienili, siahnuť po dreve môžete tiež v prípade, že ste priaznivci spŕch – sprchový kút obložený drevom vyzerá skvele! Opäť je tu aj druhý variant, a to obstaranie dreveného sprchového panelu. Nielen že bude vyzerať výborne, ale vy sa pomocou neho zrelaxujete a po náročnom dni necháte vydýchnuť unavenému telu aj mysli. Umiestniť sa dá do akéhokoľvek sprchového kúta, ale najpraktickejšie sú klasické sprchovacie kúty s posuvnými alebo krídlovými dvermi. 

S čím kombinovať drevo v kúpeľni?

V minulosti si tmavé exotické drevo vynucovalo pridávanie koloniálnych dekoratívnych prvkov, dnes už to ale rozhodne neplatí. Použitie dreva v kúpeľni nutne nemusí ísť ruku v ruke s jedným konkrétnym štýlom. Úžasne bude vyzerať v kúpeľni v štýle hygge, japan aj v kúpeľni zariadenej vidieckym štýlom. 

Čo sa týka doplnkov, zapojiť môžete napríklad drevený rám zrkadla, úložné nádoby na kozmetiku alebo rustikálny drevený džber. 

Správna údržba

Tiež ste podľahli kúzlu dreva? Potom nezabudnite, že pri jeho použití v kúpeľni musíte dodržať niekoľko základných pravidiel. Za odmenu vám bude slúžiť dlhé roky. 

Pretože sa v kúpeľniach udržuje vysoká vlhkosť (a navyše sa často jedná o miestnosť bez okien či dostatočného vykurovania), je potrebné drevu a dreveným doplnkom pomôcť častým vetraním. Buď len dvermi, aby sa vlhkosť rozšírila do priestoru celého bytu alebo vetrákom. Vetrák sa ale hodí do akejkoľvek kúpeľne, pretože obmedzuje tvorbu plesní na minimum. Dôležité tiež je, aby okolo nábytku prúdil vzduch – postavte ho preto na nožičky a ďalej od steny. Pre jeho údržbu rozhodne nepoužívajte agresívne čistiace prostriedky, postačí vám vlhká handrička. 

Asi zo všetkého najviac je potrebné chrániť drevenú podlahu. Môžete zvoliť tradičný lak, prípadne čím ďalej obľúbenejší olej. Drevo sa ním natrie, nechá sa chvíľu pôsobiť a prebytočný olej sa vysuší. Tento postup opakujeme aspoň trikrát, aby došlo k úplnému nasýteniu povrchu olejom. Po určitej dobe impregnáciu opakujeme. Aj po týchto úpravách ale stále platí, že vodu je potrebné zotrieť z podlahy čo najskôr, pretože ani olej nechráni dokonale. Po rokoch používania, ak budete chcieť obnoviť vzhľad podlahy, je možné nechať ju prebrúsiť. 

Keramická dlažba – imitácia dreva

Pre tých, ktorí by mali radi v kúpeľni drevo, ale častá údržba drevených povrchov je pre nich ťažko akceptovateľná, existuje náhrada – keramické dlaždice do kúpeľne s imitáciou dreva. Ide o klasickú keramickú dlažbu, ktorá úspešne napodobňuje skutočné drevo. Dlažba s dekórom dreva sa ponúka v mnohých vyhotoveniach napodobujúcich teak, borovicu, smrek, dub, eben, buk a ďalšie. Špeciálnou digitálnou tlačou je na dlaždicu nanesená farba pripomínajúca štruktúru dreva, a aby bol povrch skutočne vierohodný, majú dlaždice zvýraznené žilky, letokruhy a hrče.

Aktualizovať súhlas